ISO 22000
Podnieś jakość swojego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i konsekwentnie spełniaj oczekiwania klientów w zakresie bezpieczeństwa żywności i rozpoznawania ryzyka.
Certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności świadczy o zaangażowaniu w nadzorowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i zarządzanie bezpieczeństwem produktów. Oznacza to ciągłe doskonalenie i zadowolenie klienta. To wymierne korzyści, które odgrywają ważną rolę w budowaniu zrównoważonych wyników biznesowych.
ISO 22000 -norma zarządzania bezpieczeństwem żywności zawiera szczegółowe wymagania dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, które zwiększą zdolność do konsekwentnego dostarczania produktów i usług spełniających wymagania klientów, a także wymagania ustawowe i przepisy prawa.
Co to jest standard ISO 22000?
ISO 22000 jest normą kompatybilną i zharmonizowaną z innymi międzynarodowymi normami ISO włączając ISO 9001. Jest świetnie dostosowana do zintegrowania z istniejącym system zarządzania i procesami.
ISO 22000 ma zastosowanie we wszystkich organizacjach funkcjonujących w sposób bezpośredni i pośredni w łańcuchu żywnościowym. Ma zastosowanie w firmach wytwarzających opakowań lub detergentów, dostawców usług sprzątania, ochrony przed szkodnikami lub pralni przemysłowych. Pozwala oszacować i pokazać zgodność produktów z wymaganiami nadrzędnymi dotyczącymi bezpieczeństwa żywności oraz pokazać istnienie narzędzi skutecznego nadzoru nad zagrożeniami bezpieczeństwa żywności. Norma zapewnia bezpieczeństwo żywności od produkcji pierwotnej – gospodarstwa rolnego aż do stołu konsumenta, opierając się na następujących kluczowych elementach:
- Interaktywna komunikacja: Innowacyjny i niezbędny element zarządzania ryzykiem. To zorganizowany przepływ informacji we wszystkich kierunkach, wewnętrzny i zewnętrzny, mający zagwarantować skuteczne nadzorowanie zagrożeń.
- Zasady HACCP (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli): Podstawowy mechanizm planowania bezpiecznych procesów produkcyjnych, które są odpowiednie dla każdej firmy, bez zbędnej biurokracji
- System zarządzania: Nadzór powiązań między elementami systemu mający zagwarantować skuteczność i wydajność system.
- Programy wstępne: Dobre Praktyki Produkcyjne, Higieniczne i Rolnicze, włączające program i mechanizmy nadzoru nad infrastrukturą i wyposażeniem oraz szkodnikami są filarami, na którym opiera się system HACCP.
Korzyści wynikające z uzyskania certyfikatu
Certyfikacja na zgodność z normą ISO 22000 - zarządzanie bezpieczeństwem żywności, przez niezależną stronę trzecią, weryfikuje efektywność systemu w łańcuchu wartości żywności.
Norma ISO 22000 daje Twojej organizacji:
- Budowę i działanie w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności w dobrze zdefiniowanych i jasnych ramach, które są elastyczne w stosunku do potrzeb i oczekiwań Twojej firmy.
- Zrozumienie, jakie są rzeczywiste rysyka dla konsumentów i dla Twojej firmy.
- Zapewnienie narzędzi do poprawy wyników w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz środków do efektywnego monitorowania i pomiaru wyników w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Lepsze spełnianie wymagań prawnych i korporacyjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Certyfikacja na zgodność z normą stanowi dla Państwa firmy skuteczny środek komunikacji z interesariuszami i innymi zainteresowanymi stronami. Jest to ważny element w wykazywaniu zaangażowania w bezpieczeństwo żywności w ramach ładu korporacyjnego, odpowiedzialności korporacyjnej i wymogów sprawozdawczości finansowej.
Rozpoczęcie pracy
Aby uzyskać certyfikat, należy najpierw wdrożyć wymagane procesy w systemie zgodnym z wymaganiami normy. DNV jest akredytowaną jednostką certyfikującą i może pomóc Państwu na każdym etapie procesu, począwszy od szkoleń z zakresu ISO 22000, poprzez samoocenę, analizę luk i usługi certyfikacyjne.