Nowa wersja BRC Food - wersja 8.
Od 1 lutego 2019 r. audyty certyfikacyjne i recertyfikacyjne będą prowadzone w oparciu o nową normę.
Pragniemy poinformować, że od 1 lutego 2019 r. audyty certyfikacyjne i recertyfikacyjne będą prowadzone w oparciu o nową, 8. wersję światowego standardu bezpieczeństwa żywnosci BRC - BRC Food wersja 8. Certyfikaty wydane na wersję 7 pozostają ważne przez czas trwania wskazany na certyfikacie.Poniżej przedstawiamy Państwu kluczowe zmiany, jakie pojawiają się w nowej wersji standardu:
- promowanie kultury bezpieczeństwa żywności,
- rozszerzenie zakresu wymagań dotyczących monitorowania środowiska,
- zachęcanie stron do dalszego rozwoju systemów bezpieczeństwa i ochrony żywności (dalsze zapobieganie oszustwom w branży spożywczej),
- zwiększenie przejrzystości wymagań obowiązujących w strefach produkcyjnych wysokiego ryzyka,
- zwiększenie przejrzystości wymagań w odniesieniu do producentów karm dla zwierząt,
- zapewnienie globalnego zastosowania i zachowanie zgodności na rzecz bezpieczeństwa żywności (GFSI).
Jakie wsparcie oferuje DNV GL?
Jako jednostka certyfikująca oferujemy pomoc w zrozumieniu zmian i podjęciu działań w celu uzyskania certyfikatu BRC 8. W tym celu prosimy o kontakt z Agnieszką Konieczką lub Dominikiem Lisiewskim.