Co zyskujesz
Podczas szkolenia uzyskasz:
- Zrozumienie wymagań oraz funkcjonowanie standardu ISO 22000,
- Wiedzę z zakresu zmian w standardzie w odniesieniu do wydania z 2005 roku,
- Wiedzę w zakresie sposobu przeprowadzania przeglądu i określenia miejsca organizacji oraz poziomu wdrożenia wymagań,
- Praktyczne umiejętności w zakresie zarządzania standardem oraz interpretacji wymagań.
Odbiorcy szkolenia
Odbiorcami szkolenia są pracownicy zakładów związanych z produkcją żywności, posiadających standard lub planujących jego wdrożenie, osoby odpowiedzialne za wdrożenie, weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności – m.in. pełnomocnicy, audytorzy wewnętrzni, kontrola jakości, osoby prowadzące działalność doradczą w zakresie systemów zarządzania.
Zawartość szkolenia
- Miejsce organizacji w łańcuchu żywnościowym,
- Podstawowe wymagania prawa żywnościowego,
- Zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności,
- ISO 22000:2018 schemat certyfikacji,
- Wymagania standardu ISO 22000:2018 i zmiany w stosunku do wydania z 2005 roku,
- Struktura podstawowa HLS oraz specyficzne wymagania dla ISO 22000,
- Planowanie procesu wdrażania i przejścia na wydanie z roku 2018,
- Praktyczna interpretacja kluczowych wymagań,
- Forma szkolenia: prezentacja oraz ćwiczenia.