Co zyskujesz
Podczas szkolenia uzyskasz:
- Wiedzę z zakresu: procesu audytu oraz wymaganych działań w poszczególnych jego etapach: planowanie, wykonanie, raportowanie, działania poaudytowe; technik audytowania, sposobu klasyfikacji i zapisywania spostrzeżeń, sposobu dokumentowania,
- Przeprowadzenie poszczególnych etapów procesu audytu i prawidłowych działań poaudytowych,
- Wiedzę do prawidłowego formułowania, klasyfikowania spostrzeżeń oraz identyfikacji wymagań standardu,
- Wiedzę do opracowania i przygotowania dokumentacji audytowej: plan, check lista, raport.
Odbiorcy szkolenia
Odbiorcami szkolenia są osoby z doświadczeniem odpowiedzialne za weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności – m.in. pełnomocnicy, audytorzy wewnętrzni i audytorzy dostawców, osoby prowadzące działalność doradczą w zakresie systemów zarządzania i ich weryfikacji.
Zawartość szkolenia
- Podstawowe wymagania standardów ISO 22000:20018, FSSC 22000, BRC, IFS,
- Zarządzanie ryzykiem jako podstawa do planowanie audytów w oparciu o identyfikację i ocenę ryzyka związanego z wyrobami, procesami,
- Audyt i audytor wewnętrzny. Kompetencje audytora,
- Zasady prowadzenia audytu zgodnie z ISO 19011,
- Planowanie i przygotowanie do audytu: opracowanie listy pytań kontrolnych do danego obszaru,
- Praktyczne i skuteczne prowadzenie audytu: komunikacja, formułowanie pytań, poszukiwanie dowodów z uzyskaniem informacji zwrotnych,
- Dokumentowanie wyników audytu, czyli przygotowanie raportu: doskonalenie umiejętności formułowania i klasyfikacji spostrzeżeń,
- Postępowanie z niezgodnościami: identyfikacja przyczyn, korekcje i działania korygujące oraz weryfikacja skuteczności ich wdrożenia,
- Weryfikacja i ocena opracowanych wcześniej raportów oraz jakości i klasyfikacji spostrzeżeń.