Food and beverage

Warsztaty doskonalajace dla audytorów wewnętrznych z zakresu bezpieczeństwa żywności

Warsztaty doskonalące dla audytorów wewnętrznych z zakresu bezpieczeństwa żywności

Szkolenie dla osób odpowiedzialnych za weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności, podczas którego usystematyzujesz wiedzę i udoskonalisz swoje umiejętności.

Co zyskujesz

Podczas szkolenia uzyskasz: 

  • Wiedzę z zakresu: procesu audytu oraz wymaganych działań w poszczególnych jego etapach: planowanie, wykonanie, raportowanie, działania poaudytowe; technik audytowania, sposobu klasyfikacji i zapisywania spostrzeżeń, sposobu dokumentowania,
  • Przeprowadzenie poszczególnych etapów procesu audytu i prawidłowych działań poaudytowych,
  • Wiedzę do prawidłowego formułowania, klasyfikowania spostrzeżeń oraz identyfikacji wymagań standardu,
  • Wiedzę do opracowania  i przygotowania dokumentacji audytowej: plan, check lista, raport.

Odbiorcy szkolenia

Odbiorcami szkolenia są osoby z doświadczeniem odpowiedzialne za weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności – m.in. pełnomocnicy, audytorzy wewnętrzni i audytorzy dostawców, osoby prowadzące działalność doradczą w zakresie systemów zarządzania i ich weryfikacji.

Zawartość szkolenia

  • Podstawowe wymagania standardów ISO 22000:20018, FSSC 22000, BRC, IFS,
  • Zarządzanie ryzykiem jako podstawa do planowanie audytów w oparciu o identyfikację i ocenę ryzyka związanego z wyrobami, procesami,
  • Audyt i audytor wewnętrzny. Kompetencje audytora,
  • Zasady prowadzenia audytu zgodnie z ISO 19011,
  • Planowanie i przygotowanie do audytu: opracowanie  listy pytań kontrolnych do danego obszaru,
  • Praktyczne i skuteczne prowadzenie audytu: komunikacja, formułowanie pytań, poszukiwanie dowodów z uzyskaniem informacji zwrotnych,
  • Dokumentowanie wyników audytu, czyli przygotowanie raportu: doskonalenie umiejętności formułowania i klasyfikacji spostrzeżeń,
  • Postępowanie z niezgodnościami: identyfikacja przyczyn, korekcje i działania korygujące oraz weryfikacja skuteczności ich wdrożenia,
  • Weryfikacja i ocena opracowanych wcześniej raportów oraz jakości i klasyfikacji spostrzeżeń.

Co zyskujesz

Podczas szkolenia uzyskasz: 

  • Wiedzę z zakresu: procesu audytu oraz wymaganych działań w poszczególnych jego etapach: planowanie, wykonanie, raportowanie, działania poaudytowe; technik audytowania, sposobu klasyfikacji i zapisywania spostrzeżeń, sposobu dokumentowania,
  • Przeprowadzenie poszczególnych etapów procesu audytu i prawidłowych działań poaudytowych,
  • Wiedzę do prawidłowego formułowania, klasyfikowania spostrzeżeń oraz identyfikacji wymagań standardu,
  • Wiedzę do opracowania  i przygotowania dokumentacji audytowej: plan, check lista, raport.

Odbiorcy szkolenia

Odbiorcami szkolenia są osoby z doświadczeniem odpowiedzialne za weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności – m.in. pełnomocnicy, audytorzy wewnętrzni i audytorzy dostawców, osoby prowadzące działalność doradczą w zakresie systemów zarządzania i ich weryfikacji.

Zawartość szkolenia

  • Podstawowe wymagania standardów ISO 22000:20018, FSSC 22000, BRC, IFS,
  • Zarządzanie ryzykiem jako podstawa do planowanie audytów w oparciu o identyfikację i ocenę ryzyka związanego z wyrobami, procesami,
  • Audyt i audytor wewnętrzny. Kompetencje audytora,
  • Zasady prowadzenia audytu zgodnie z ISO 19011,
  • Planowanie i przygotowanie do audytu: opracowanie  listy pytań kontrolnych do danego obszaru,
  • Praktyczne i skuteczne prowadzenie audytu: komunikacja, formułowanie pytań, poszukiwanie dowodów z uzyskaniem informacji zwrotnych,
  • Dokumentowanie wyników audytu, czyli przygotowanie raportu: doskonalenie umiejętności formułowania i klasyfikacji spostrzeżeń,
  • Postępowanie z niezgodnościami: identyfikacja przyczyn, korekcje i działania korygujące oraz weryfikacja skuteczności ich wdrożenia,
  • Weryfikacja i ocena opracowanych wcześniej raportów oraz jakości i klasyfikacji spostrzeżeń.