Co zyskujesz
Podczas szkolenia nabędziesz:
▪ Umiejętność zarządzania ryzykiem i planowania obszarów audytów w oparciu o identyfikację i analizę zagrożeń oraz ocenę ryzyka
▪ Praktyczną wiedzę na temat przeprowadzenia poszczególnych etapów procesu audytu i prawidłowych działań poaudytowych, prawidłowego formułowania, klasyfikowania spostrzeżeń oraz dokumentowania audytu.
Odbiorcy szkolenia
Odbiorcami szkolenia są osoby znające wymagania standardów bezpieczeństwa żywności oraz ISO 19011, czynnie przeprowadzający audyty w organizacjach, odpowiedzialne za weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności – m.in. pełnomocnicy, audytorzy wewnętrzni, audytorzy dostawców, osoby prowadzące działalność doradczą w zakresie systemów zarządzania i doświadczenie w ich weryfikacji.
Zawartość szkolenia
- Planowanie audytów w oparciu o identyfikację i ocenę ryzyka związanego z wyrobami, procesami
- Audyt i audytor wewnętrzny - kompetencje audytora
- Zasady prowadzenia audytu zgodnie z ISO 19011
- Planowanie i przygotowanie do audytu: przygotowanie planu, opracowanie listy pytań kontrolnych do danego obszaru
- Praktyczne i skuteczne prowadzenie audytu: komunikacja, formułowanie pytań, poszukiwanie dowodów, faktów, uzyskiwanie informacji zwrotnych
- Dokumentowanie wyników audytu: przygotowanie raportu: doskonalenie umiejętności formułowania i klasyfikacji spostrzeżeń, identyfikacji wymagań standardów
- Postępowanie z niezgodnościami: identyfikacja przyczyn, korekcje i działania korygujące oraz weryfikacja skuteczności ich wdrożenia
- Raportowanie praktycznie: weryfikacja i ocena opracowanych wcześniej raportów
- Spostrzeżenia audytowe praktycznie: najczęstsze spostrzeżenia audytowe na bazie doświadczeń
- Zastosowane techniki szkoleniowe: prezentacja, dyskusja, ćwiczenia warsztatowe