Co zyskujesz
Podczas szkolenia uzyskasz:
- Wiedzę nt. najczęściej wykrywanych zafałszowań w w Polsce, UE i na świecie,
- Umiejętność szacowania ryzyka,
- Umiejętność budowania systemu przeciwdziałania zafałszowaniom i oszustwom.
Odbiorcy szkolenia
Odbiorcami szkolenia są pracownicy przemysłu spożywczego. Głównie osoby zajmujące się funkcjonowaniem systemów jakościowych, pracownicy działów zakupu oraz wyższa kadra zarządzająca.
Zawartość szkolenia
- Przegląd najczęściej wykrywanych zafałszowań żywności w Polsce i w Unii Europejskiej, rodzaje zafałszowań,
- Wymagania standardów, FSSC 22000, BRC i IFS w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom i oszustwom oraz gwarantowania autentyczności żywności,
- Wykorzystanie metodologii VACCP i TACCP w ocenie ryzyka zakupu zafałszowanych surowców, czyli zbieranie danych do analizy od dostawców (właściwy formularz kwalifikacji dostawcy) oraz dane zewnętrzne (z rynku i od instytucji rządowych),
- Przedstawienie dwóch metodyk oceny ryzyka zakupu zafałszowanych surowców w zależności od polityki zakupowej firmy – warsztaty z dokumentacją,
- Wdrożenie wyników oceny ryzyka „food fraud” do procedury przyjęcia i badania surowców,
- Inne (poza badaniami) metody eliminacji ryzyka zakupu zafałszowanych surowców.