Skip to content

Ocena ryzyka zakupu sfałszowanych surowców

Umiejętność szacowania ryzyka stanowi jedną z podstawowych kompetencji Pełnomocnika ds. bezpieczeństwa żywności. Szkolenie pozwala nabyć lub doprecyzować posiadaną wiedzę, poprzez warsztaty praktyczne (80% ćwiczeń, 20% teorii), w oparciu o bardzo aktualne wymagania norm bezpieczeństwa żywności: FSSC 22000, IFS Food, oraz BRC Food.

Co zyskujesz

Podczas szkolenia uzyskasz:

  • Wiedzę nt. najczęściej wykrywanych zafałszowań w w Polsce, UE  i na świecie,
  • Umiejętność szacowania ryzyka,
  • Umiejętność budowania systemu przeciwdziałania zafałszowaniom i oszustwom.

Odbiorcy szkolenia

Odbiorcami szkolenia są pracownicy przemysłu spożywczego. Głównie osoby zajmujące się funkcjonowaniem systemów jakościowych, pracownicy działów zakupu oraz wyższa kadra zarządzająca. 

Zawartość szkolenia

  • Przegląd najczęściej wykrywanych zafałszowań żywności w Polsce i w Unii Europejskiej, rodzaje zafałszowań,
  • Wymagania standardów, FSSC 22000, BRC i IFS w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom i oszustwom oraz gwarantowania autentyczności żywności,
  • Wykorzystanie metodologii VACCP i TACCP w ocenie ryzyka zakupu zafałszowanych surowców, czyli zbieranie danych do analizy od dostawców (właściwy formularz kwalifikacji dostawcy) oraz dane zewnętrzne (z rynku i od instytucji rządowych),
  • Przedstawienie dwóch metodyk oceny ryzyka zakupu zafałszowanych surowców w zależności od polityki zakupowej firmy – warsztaty z dokumentacją,
  • Wdrożenie wyników oceny ryzyka „food fraud” do procedury przyjęcia i badania surowców,
  • Inne (poza badaniami) metody eliminacji ryzyka zakupu zafałszowanych surowców.

Co zyskujesz

Podczas szkolenia uzyskasz:

  • Wiedzę nt. najczęściej wykrywanych zafałszowań w w Polsce, UE  i na świecie,
  • Umiejętność szacowania ryzyka,
  • Umiejętność budowania systemu przeciwdziałania zafałszowaniom i oszustwom.

Odbiorcy szkolenia

Odbiorcami szkolenia są pracownicy przemysłu spożywczego. Głównie osoby zajmujące się funkcjonowaniem systemów jakościowych, pracownicy działów zakupu oraz wyższa kadra zarządzająca. 

Zawartość szkolenia

  • Przegląd najczęściej wykrywanych zafałszowań żywności w Polsce i w Unii Europejskiej, rodzaje zafałszowań,
  • Wymagania standardów, FSSC 22000, BRC i IFS w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom i oszustwom oraz gwarantowania autentyczności żywności,
  • Wykorzystanie metodologii VACCP i TACCP w ocenie ryzyka zakupu zafałszowanych surowców, czyli zbieranie danych do analizy od dostawców (właściwy formularz kwalifikacji dostawcy) oraz dane zewnętrzne (z rynku i od instytucji rządowych),
  • Przedstawienie dwóch metodyk oceny ryzyka zakupu zafałszowanych surowców w zależności od polityki zakupowej firmy – warsztaty z dokumentacją,
  • Wdrożenie wyników oceny ryzyka „food fraud” do procedury przyjęcia i badania surowców,
  • Inne (poza badaniami) metody eliminacji ryzyka zakupu zafałszowanych surowców.

Sprawdź terminy najbliższych szkoleń

  Harmonogram szkoleń

Harmonogram szkoleń

Zapoznaj się z naszą aktualną ofertą szkoleń

  Harmonogram webinariów

Harmonogram webinariów

Zapoznaj się z naszą ofertą webinariów (PDF)

  Aktualności

Aktualności

Najnowsze wiadomości Business Assurance

 

O DNV - Business Assurance

Kilka słów o naszej organizacji

 

Kontakt Business Assurance

Masz inne pytania? Prześlij je do nas

 

RODO

Polityka prywatności DNV Business Assurance Poland

 

Ogólne Warunki Handlowe Szkoleń otwartych organizowanych przez DNV Business Assurance Poland Sp. z o.o.

Pobierz PDF

 

Instrukcja zapisu na szkolenia

Pobierz PDF