Co zyskujesz
Podczas szkolenia uzyskasz:
- Znajomość zagadnień, istoty tematu, oraz otoczenia kultury bezpieczeństwa żywności,
- Umiejętność budowania kultury bezpieczeństwa żywności,
- Umiejętność pomiaru poziomu kultury bezpieczeństwa żywności,
- Umiejętność doskonalenia, wdrażania na kolejne poziomy kultury bezpieczeństwa żywności.
Odbiorcy szkolenia
Odbiorcami szkolenia są pracownicy przemysłu spożywczego, kierownicy wszystkich działów firm tego sektora oraz kadra zarządzająca.
Zawartość szkolenia
- Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności – podstawy, definicje i zależności,
- Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności, takie jak uczciwość, przywództwo na różnych szczeblach organizacji, system bezpieczeństwa żywności oparty na zachowaniach pracowników, wdrożenie, działanie proaktywne i zaangażowanie,porozumiewanie się, praktyka i wiedza oraz działanie długoterminowe,
- Szkolenie i wiedza nie oznaczają zmiany zachowań, czyli bodźce do zmiany zachowań oraz metody zaangażowania pracowników,
- Zjawisko i potrzeba „just culture” w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności,
- Etapy kształtowania i wdrażania KBŻ,
- Jak zintegrować KBŻ z funkcjonującym systemem zarządzania w organizacji?
- Narzędzia pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności i „just culture”,
- Dojrzałość i kolejne poziomy kultury bezpieczeństwa żywności.