Utrata i marnowanie żywności stanowią zarówno poważne globalne wyzwanie, jak i potencjał rozwojowy. Prawie jedna piąta całej żywności przeznaczonej dla konsumentów jest marnowana każdego roku, wynosząc 1,05 miliarda ton w samym 2022 roku, według Programu Środowiskowego ONZ.
Raport DNV ViewPoint „ Straty i marnotrawstwo żywności”, badający w jaki sposób firmy z branży spożywczej radzą sobie z problemem strat i marnotrawstwa żywności w swoich łańcuchach wartości, pokazuje zróżnicowany obraz sytuacji. Podczas gdy sześć na dziesięć firm uznaje straty i marnotrawstwo żywności za problem, mniej niż jedna czwarta traktuje je obecnie jako priorytet w swojej agendzie korporacyjnej. Niemniej jednak istnieje silna świadomość potencjału poprawy: połowa respondentów uważa, że można uniknąć znacznej części odpadów.
Badanie wskazuje, że firmy na wcześniejszych etapach swojego rozwoju koncentrują się na działaniach operacyjnych. Bardziej dojrzałe firmy przyjmują szerszą perspektywę, integrując straty żywności i redukcję odpadów z szerszymi działaniami na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Tylko dwie na dziesięć firm przekierowuje ponad 10% odpadów żywnościowych do alternatywnych zastosowań, a mniej niż połowa posiada formalne systemy zarządzania stratami i marnotrawstwem żywności. Główne bariery obejmują brak świadomości, niewystarczającą edukację i równoważenie bezpieczeństwa żywności z redukcją odpadów. Przyczyny strat i marnotrawstwa żywności są rozproszone w całym łańcuchu wartości, bez dominującej pojedynczej przyczyny źródłowej - co podkreśla złożoność tego problemu.
Podczas gdy większość firm podejmuje pewne działania, do osiągnięcia znaczących i trwałych redukcji wymagane jest bardziej ustrukturyzowane i oparte na danych podejście. Niniejszy raport ViewPoint zapewnia wgląd w to, jak firmy robią postępy, jakie napotykają przeszkody i gdzie leżą największe możliwości ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności w branży spożywczej.

Przyjęcie ustrukturyzowanego podejścia w celu radykalnego zmniejszenia strat i marnotrawstwa żywności
