SZKOŁA OPAKOWAŃ 6 - Product Fraud dla branży opakowaniowej

Zapraszamy do udziału w bezpłatnym webinarium internetowym, które odbędzie się 10 października 2024 o godz. 10.00. Link do zapisów znajduje się poniżej.

Link do formularza zapisów. Jeśli chcesz wziąć udział w webinarium zaznacz obie zgody pod formularzem, w przeciwnym razie nie dotrze do Ciebie link do webinarium.

Zafałszowanie produktów, autentyczność, afery oszustw – to powszechne tematy w globalnym przemyśle nie tylko spożywczym, ale również opakowaniowym. W świetle wymagań norm i standardów sieci handlowych BRC GS PM (Global Standard for Packaging Materials Issue 6) oraz FSSC 22000 wersja 6, producenci opakowań muszą rozumieć czynniki ryzyka oszustw w branży w całym swoim łańcuchu dostaw i być w stanie wykazać, że posiadają skuteczne programy ochrony swoich klientów i konsumentów. Konsumenci oczekują, że ich produkty będą wolne od zafałszowań i rzetelnie prezentowane.

Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności już wiele lat temu uznała znaczenie zapobiegania oszustwom w żywności, dlatego wymagany jest pisemny program zapobiegania oszustwom w branży, obejmujący ocenę podatności i strategie łagodzenia skutków, aby zapobiegać tym oszustwom.

Poruszane tematy:

  1. Definicja oszustw produktowych – jako zagrożenia intencjonalne, podyktowane chęcią zysku, które mają na celu zwiększenie faktycznej ilości produktu lub obniżenie kosztów jego produkcji.
  2. Rodzaje zafałszowań.
  3. Oszustwo może pojawić się także w obszarze procesów zlecanych przez przedsiębiorstwo na zewnątrz i obejmować kradzież, przekierowanie, podmianę, prze-etykietowanie, zmianę dat, wykorzystanie logo itp.
  4. Kluczowe wymagania norm i standardów sieci handlowych, które zwracają szczególną uwagę na zagadnienia tj.:
  • zespół ds. product fraud
  • źródła zagrożeń intencjonalnych
  • analiza ryzyka
  • plan postępowania z zagrożeniami
  • testowanie, monitorowanie.

Odbiorcy:

Webinarium skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami związanymi z obroną produktu, czy to spożywczego czy samego opakowania.

Agenda

10:00 – rozpoczęcie webinarium
10:05 – zajęcia webinaryjne
11:15 – sesja pytań i odpowiedzi 
11:25 – podsumowanie
11:30 - zakończenie webinarium

Prowadząca:

Małgorzata Honek-Martinek

Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - Wydział Rolnictwa i Technologii Żywności. Profesjonalny konsultant, trener i auditor. Praktyk, którego wiedza poparta jest doświadczeniem zdobytym na stanowiskach kierowniczych w zakładach produkcyjnych oraz jako auditor wiodący i trener systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Posiada wieloletnie doświadczenie we wdrażaniu systemów jakości na zgodność z międzynarodowymi standardami w branży spożywczej i opakowaniowej, a także z indywidualnymi wymaganiami klienta.

 

Rezerwacje i zgłoszenia

Zgłoszenia na webinarium prosimy przesyłać do dnia 9.10.2024 r. do godziny 16:00. W dniu webinarium do uczestników zostanie przesłany e-mail z linkiem do wydarzenia oraz instrukcją do zalogowania się na platformie.
W przypadku pytań lub nie otrzymania e-maila z linkiem prosimy o kontakt na: webinaria@dnv.com.
Ilość miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zapraszamy
Zespół DNV

Pozostałe informacje

Udział w webinarium jest bezpłatny. Koszt materiałów (zaświadczenie i link do nagrania) - 250,00 zł netto (307,50 zł brutto).