Pełnomocnik HACCP

Szkolenie Pełnomocnik HACCP DNV realizowane jest w formie ćwiczeniowo-wykładowej, łącząc teorię z praktycznym utrwalaniem wiedzy. Program obejmuje 40% prezentacji i wykładów, 40% ćwiczeń praktycznych oraz 20% czasu przeznaczonego na pytania, dyskusje i wymianę dobrych praktyk.

Cele szkolenia

1. Wprowadzenie do tematu bezpieczeństwa żywności 

2. Podstawy HACCP,GHP, GMP

3. Zespół HACCP - obowiązki, odpowiedzialności i uprawnienia

4. Etapy wstępne  

5. Programy wstępne 

6. Analiza zagrożeń 

7. Praktyczne funkcjonowanie planu HACCP

8. Walidacja, monitorowanie, weryfikacja 

9. Filary HACCP - omówienie z dyskusją i ćwiczeniami (przykłady, dobre praktyki)

  • analiza zagrożeń 
  • Krytyczne punkty kontroli 
  • Identyfikacja limitów krytycznych 
  • Ustalenie systemu monitorowania
  • Określenie działań naprawczych 
  • Weryfikacja
  • Prowadzenie dokumentacji
  • Utrzymanie HACCP 

10. Powiązanie HACCP ze standardami ISO, BRC, IFS

12. Podsumowanie, egzamin

Odbiorcy szkolenia

  • Członkowie zespołu HACCP
  • Osoby, które mają być zaangażowane w zapewnienie systemowego bezpieczeństwa żywności 
  • Audytorzy wewnętrzni 

Dodatkowe informacje

Rezygnacje ze szkolenia należy przesłać maksymalnie 7 dni* przed terminem szkolenia na adres: szkolenia@dnv.com

Kategorie szkoleń

Nasze szkolenia koncentrują się na poszerzaniu wiedzy o systemach zarządzania, jednocześnie wspierając rozwój i innowacyjność dla sukcesu biznesowego.