Pełnomocnik HACCP
Szkolenie Pełnomocnik HACCP DNV realizowane jest w formie ćwiczeniowo-wykładowej, łącząc teorię z praktycznym utrwalaniem wiedzy. Program obejmuje 40% prezentacji i wykładów, 40% ćwiczeń praktycznych oraz 20% czasu przeznaczonego na pytania, dyskusje i wymianę dobrych praktyk.
Cele szkolenia
1. Wprowadzenie do tematu bezpieczeństwa żywności
2. Podstawy HACCP,GHP, GMP
3. Zespół HACCP - obowiązki, odpowiedzialności i uprawnienia
4. Etapy wstępne
5. Programy wstępne
6. Analiza zagrożeń
7. Praktyczne funkcjonowanie planu HACCP
8. Walidacja, monitorowanie, weryfikacja
9. Filary HACCP - omówienie z dyskusją i ćwiczeniami (przykłady, dobre praktyki)
- analiza zagrożeń
- Krytyczne punkty kontroli
- Identyfikacja limitów krytycznych
- Ustalenie systemu monitorowania
- Określenie działań naprawczych
- Weryfikacja
- Prowadzenie dokumentacji
- Utrzymanie HACCP
10. Powiązanie HACCP ze standardami ISO, BRC, IFS
12. Podsumowanie, egzamin
Odbiorcy szkolenia
- Członkowie zespołu HACCP
- Osoby, które mają być zaangażowane w zapewnienie systemowego bezpieczeństwa żywności
- Audytorzy wewnętrzni
Dodatkowe informacje
Rezygnacje ze szkolenia należy przesłać maksymalnie 7 dni* przed terminem szkolenia na adres: szkolenia@dnv.com