Co zyskujesz
Podczas szkolenia uzyskasz:
- Zrozumienie wymagań oraz funkcjonowanie standardu ISO 22000,
- Wiedzę z zakresu: procesu audytu oraz wymaganych działań w poszczególnych jego etapach: planowanie, wykonanie, raportowanie, działania poaudytowe; technik audytowania, sposobu klasyfikacji i zapisywania spostrzeżeń, sposobu dokumentowania,
- Nabycie umiejętności zarządzania ryzykiem i planowania obszarów audytów w oparciu o identyfikację i analizę zagrożeń oraz ocenę ryzyka,
- Wiedzę na temat przeprowadzenia poszczególnych etapów procesu audytu i prawidłowych działań poaudytowych,
- Prawidłowego formułowania, klasyfikowania spostrzeżeń oraz dokumentowania audytu.
Odbiorcy szkolenia
Odbiorcami szkolenia są osoby odpowiedzialne za weryfikację i utrzymanie systemów bezpieczeństwa żywności – m.in. pełnomocnicy, audytorzy wewnętrzni i audytorzy dostawców, kandydaci na audytorów wewnętrznych, osoby prowadzące działalność doradczą w zakresie systemów zarządzania i ich weryfikacji
Zawartość szkolenia
- Miejsce organizacji w łańcuchu żywnościowym,
- Podstawowe wymagania prawa żywnościowego,
- Wymagania standardu ISO 22000:20018,
- Planowanie audytów w oparciu o identyfikację i ocenę ryzyka związanego z wyrobami, procesami,
- Kompetencje audytora,
- Zasady prowadzenia audytu zgodnie z ISO 19011,
- Planowanie i przygotowanie do audytu: opracowanie listy pytań kontrolnych do danego obszaru,
- Praktyczne i skuteczne prowadzenie audytu: komunikacja, formułowanie pytań, poszukiwanie dowodów z uzyskaniem informacji zwrotnych,
- Dokumentowanie wyników audytu: przygotowanie raportu: doskonalenie umiejętności formułowania i klasyfikacji spostrzeżeń,
- Weryfikacja wiedzy zdobytej na szkoleniu – test.